Te doen

Ontspanningsoefeningen (copyright GGZ Drenthe)

Spierontspanningsoefening Jacobsen – uitleg:

 

Spierontspanningsoefening Jacobsen:

 

Geleide fantasie Schulz – uitleg:

 

Geleide fantasie Schulz:

 

Diverse oefeningen

Het benoemen van gevoelens:

 

Headspace.com

 

Gratis online trainingen voor slaap-, pieker- of stressklachten (Trimbos)

logo-snel-beter-in-je-vel     Snel beter in je vel!

In het kader van de campagne ‘Omgaan met depressie’ van het ministerie van VWS, biedt het Trimbos-instituut gratis drie nieuwe online klachtgerichte trainingen aan om pieker-, slaap- en stressklachten aan te pakken.
Piekerklachten, (chronische) slaapproblemen en stressklachten hangen aantoonbaar samen met depressieve klachten. Het zijn ook veelgehoorde klachten, waar mensen vaak mee naar de huisarts gaan. De drie online trainingen zijn te vinden op www.snelbeterinjevel.nl.

Minder stress, Minder piekeren, Beter slapen
De online trainingen onderscheiden zich in meerdere opzichten van andere trainingen. Allereerst hoeven mensen in deze trainingen niet veel te lezen. Het belangrijkste is namelijk: doen. Deelnemers kunnen in de trainingen aan de slag met verschillende praktische oefeningen. De oefeningen zijn ingedeeld in drie tot vier thema’s, bijvoorbeeld de thema’s Anders leren denken, Ontspanning en Energie opladen.
Verder hoeft in de training niet in een vaste volgorde gewerkt te worden. De deelnemers bepalen zelf welke oefeningen ze wanneer doen. Ook is het mogelijk meerdere trainingen tegelijk te volgen. Dit is handig, omdat veel mensen gedurende een periode last hebben van meerdere van de genoemde klachten.
Deelnemers krijgen geen begeleiding. Ze volgen de training zelfstandig. Wel kan iedereen de gratis ‘Snel beter in je vel’-app downloaden. Deze app biedt ‘Steuntjes’ om mensen te helpen bij het volhouden van de trainingen.